середу, 15 квітня 2020 р.


10 клас Українська література 
06.04 -13.04.2020
Олександр Гаврош  «Неймовірні пригоди Івана Сили, найдужчої людини світу»
Пропоную вам скорочений зміст повісті Олександра Гавроша «Неймовірні пригоди Івана Сили, найдужчої людини світу».
Ви можете прочитати це за 40 -60 хвилин
Після прочитання перевірте свої знання, давши відповіді на питання, в кінці тексту.
Частина перша
 РОЗДІЛ 1, У ЯКОМУ ХТОСЬ ПРИЇЖДЖАЄ, А ХТОСЬ УТІКАЄ
Іван Сила приїжджає  потягом на столичний вокзал, але йти йому нікуди. Навколо люди ходили, як у мурашнику. Ще в поїзді Іван Сила побився з якимось хлопцем, того ледве привели до тями. Іван розповідає вуйку Микульця, що батько відправив його у світ, бо дітей в сім’ї було багато, а він їв за чотирьох. Вийшовши за вокзал Іван та вуйко сіли перекусити на вулиці та стали свідками погоні за злодієм. За якимось обірванцем гналося троє дядьків, а наздогнавши почали гамселити злодія. Іван подумав, що злодій німий і заступився за нього. Чоловіки проти кремезного селюка Івана не мали бажання виступати і пішли собі.
РОЗДІЛ 2, У ЯКОМУ НІМИЙ ПОЧИНАЄ ГОВОРИТИ Злодій німим не був, ще був «Міха Голий з Привокзальної», а булку вкрав, так як не їв вже 2 дні. Іван вважав, що красти – гріх, потрібно працювати. А на думку Міхи “від роботи коні дохнуть”. Іван з вуйком пригостили Міху чим мали, а той порадив Івану влаштуватися вантажником на вокзал. Після обіду Міха покинув Івана та вуйка.
РОЗДІЛ 3, У ЯКОМУ ІВАН СИЛА ЗНАХОДИТЬ РОБОТУ Іван Сила прийшов влаштуватися вантажником на вокзал. Поглянувши на його здоровецький вигляд йому не відмовили. Ніч Іван перебував у найдешевшому пристанищі для таких же небораків, як він, котрі не мали де подітися у великому місті. Вуйко Микульця пішов у справах: поніс верховинські гостинці синові, який тут служив у війську. Вночі Іван згадував рідні гори, батьків, домашні страви, а найперше — свою кирпату сусідку Маруську (в яку був закоханий), але він навіть не попрощався з нею. Добре виспавшись, Іван прийшов на перон і почав переносити мішки, ящики. За кожні 50 кілограмів ваги давали монету. За день можна було непогано заробити.  Іван з легкістю взявся до праці, беручи на свої плечі вдвічі більше, ніж решта вантажників. Іван виконав денну норму до обіду й отримав першу платню. Іван спробував знайти Міху Голого, але зрозумів, що серед натовпу на вокзалі це буде складно, він вирішив пройтися містом.
 РОЗДІЛ 4, У ЯКОМУ ІВАН СИЛА ДЕМОНСТРУЄ СИЛУ Івана у столиці вражало все, а найперше — рух. Усі кудись поспішали, бігли. А Іван не поспішав, до вечора ще було далеко. Його увагу привернув гурт людей, всередині якого щось відбувалося. То був атракціон, той хто переможе Велета, мав отримати кругленьку суму! Бажаючих не було. Іван пробрався до центру і ведучий зауваживши безхитрісне обличчя та широкі плечі Івана, тут же запропонував йому поборотися. Ведучий збирав гроші, а публіка була в захваті, адже суперники були кремезними. Велет був на голову меншим за Івана. Це був середнього віку чоловік, який роками заробляв на життя вуличними боями. Велет вирішив укласти Івана на землю простим прийомом, але той стояв непорушно. Іван після нетривалої боротьби переміг Велета і невдоволеному власникові атракціону нічого не залишалося, як вручити Іванові повний капелюх грошей. Ошелешений Іван стояв посеред цієї живої купи людей, а один чоловік простягнув Іванові візитну картку і запросив до себе в гості.
РОЗДІЛ 5, У ЯКОМУ ІВАН СИЛА ЗУСТРІЧАЄ ПОВАЖНУ ПЕРСОНУ Іван після роботи зустрів Міху Голого, який вже знав про перемогу Івана у вуличному бої. Іван розповів йому про несподіване запрошення незнайомця Доктора Брякуса. Міха сказав, що потрібно йти і склав Івану компанію. Іван переживав, адже його запрошували одного, але Міха сказав, що не відпустить друга самого.
РОЗДІЛ 6, У ЯКОМУ ГОЛОВНИЙ ГЕРОЙ ПОЧУВАЄ СЕБЕ НЕЗРУЧНО Іван пішов до будинку доктора Брякуса, а Міха заліз на яблуню під його будинком і став очікувати. Доктор Брякус радий візиту Івана, пригостив його обідом. Бідолашний хлопець ніколи не мав справи зі стількома ножами, виделками, ложками, тому аж спітнів, повторюючи уважно за господарем його рухи. І хоча господар пропонував їсти як йому зручно, але Іван був упертий, тому їв як і  доктор. Брякусу це сподобалося. Доктор Брякус думав, що Іван займався спортом, але Іван все життя лише працював. Брякус був тренером, і був приголомшений силою Івана, який зміг перемогти Велета. Він запропонував Івану тренуватися у нього, і за це мав ще й платити Івану гроші. — Я відкриваю імена, і це дає мені задоволення, — Брякус підвівся. — А тепер ходімо до гімнастичної зали. Іван роздивлявся хитромудрі тренажери, а доктор його зважував та робив основні обміри. Наступного дня у Івана мало бути перше тренування.
РОЗДІЛ 7, У ЯКОМУ ІВАН СИЛА ПОЧИНАЄ НОВЕ ЖИТТЯ Міха поки сидів на яблуні, з’їв чимало яблук. Історія про тренера насторожила Міху, все виглядало дуже казково, а Голий мало вірив у казки.  Проте Іван Сила думав інакше. Та й, зрештою, що йому було втрачати? Брякус влаштував його у пристойний гуртожиток, де мешкали студенти. Попри грошову винагороду, яку Сила отримував за тренування, він не полишав праці вантажника. Доктор Брякус намагався розвивати у хлопця не тільки м’язи. Тому багато з ним розмовляв, розповідав про міське життя, пробуджував цікавість до всього. Тренування були щодня, крім вихідних. У  Брякуса займалися ще двоє хлопців. Але ніхто не демонстрував таких результатів, як верховинець. Брякус вчив його основам силової гімнастики та різних єдиноборств. А коли Брякус довідався, що його учень після занять ходить розвантажувати вагони, то не на жарт розгнівався. — Що ви собі дозволяєте! — кричав він. — Я вкладаю у вас свої знання, час та гроші, а ви все це нищите за моєю спиною. Я забороняю вам працювати! Ваша праця — це спорт! Затямте собі! Ви повинні правильно розробляти м’язи, а не тягати бочки з оселедцями. Я піднімаю вам гонорар удвічі, і щоб ніяких вокзалів! Голий товаришу щиро позаздрив, і навіть сам хотів би такого життя, але його фізичні дані були слабкі.
РОЗДІЛ 8, У ЯКОМУ З’ЯВЛЯТЬСЯ ТАЄМНА ПОЛІЦІЯ Капітан поліції назначив таємного агента Фіксу слідкувати за тим, що відбувається на вокзалі і доповідати все що дізнається про доктора Брякуса. Фірса був найкращим агентом, йому доручали найважчі завдання.
РОЗДІЛ 9, У ЯКОМУ ІВАН СИЛА ТА ДОКТОР БРЯКУС ДИВУЮТЬ ОДИН ОДНОГО Іван і далі продовжував працювати вантажником на вокзалі, щоб зібрати грошей, але приховував це від тренера. Іван Сила серед комплексу інших вправ виконував і жим зі штангою. Майже щодня він збільшував вагу. Але цього разу попросив Брякуса не гратися з ним у дитячі забавки, а дати серйозну вагу.Хлопці поставили йому 120 кг, а Сила підійшов до штанги і без великого напруження підняв її над головою. Вони поступово додавали по 10 кг, і врешті Сила зміг підняти і втримати над головою 160 кг. Від здивування хлопці повідкривали роти. Брякус  прибіг з шампанським і привітав Силу з новим рекордом Республіки. Через  тиждень мав бути республіканський чемпіонат і Сила мав до нього готуватися. Брякус був щасливий.
РОЗДІЛ 10, У ЯКОМУ АГЕНТ ФІКСА ВИКОНУЄ ДОРУЧЕННЯ УРЯДУ Уже другий день перевдягнений у жебрака агент Фікса проводив на вокзалі, зображуючи інваліда. Міха заманив його за вагони і дав по голові, а коли знайшов посвідчення таємного агента 008. Голий злякався. Фікса прикував його наручниками до себе і повів до виходу з вокзалу. Виглядали вони як двоє нещасних бідаків, і викликали погляди жалю.
РОЗДІЛ 11, У ЯКОМУ ІВАН СИЛА РОЗРЯДЖАЄ СИТУАЦІЮ Іван по дорозі на вокзал побачив Міху в компанії невідомого і пішов за ними, бо на його привітання вони не зупинилися. Іван хотів розповісти товаришеві про свої успіхи, тому він вирішив солодку парочку наздогнати. Фікса вирішив сховатися у найближчому під’їзді, але Іван знайшов їх і не зважаючи на пістолет Фікси, тріснув таємного агента по голові. Фікса і Голий впали разом, Іван шукав ключі від наручників, а натомість знайшов поліцейське посвідчення, від несподіванки присів. Іван бачачи, що перехожі оглядаються, розірвав наручники рукам.
РОЗДІЛ 12, У ЯКОМУ ПРО ІВАНА СИЛУ ПОЧИНАЮТЬ ГОВОРИТИ Настав день змагань, у залі було багато людей. Безперечним фаворитом вважався дворазовий чемпіон Магдебура, який представляв поліцію і мав величезну групу підтримки, але поліцейські були переодягнені в цивільних. У Івана була мала група підтримки – хлопці з якими він тренувався ( Станіслав, Корнелій) і Міха Голий. Магдебура робив останню спробу встановити новий рекорд. Окрім нього, попередню вагу зумів узяти тільки нікому не відомий парубійко з гоноровим прізвищем Сила. Але це справжній селюк. Чемпіон не може програти ТАКОМУ. Магдебура уже подумки був першим в історії змагань триразовим переможцем. Але штангу над головою Магдебур втримати не зміг, вона впала на землю. Іван же з легкістю підняв штангу, ще й посміхався фоторепортерам. Приголомшена публіка не знала, як реагувати. Суддя оголосив, що новим чемпіоном Республіки став Іван Сила, зала вибухнула.   Журналісти обступили Силу, а поліцейські не знали як реагувати, такого повороту подій ніхто не очікував. Міха Голий сидів непорушно, по немитому обличчю він розмащував сльози…
РОЗДІЛ 13, У ЯКОМУ АГЕНТ ФІКСА ЧИТАЄ ГАЗЕТУ Агент Фікса через кілька днів прийшов до тями у лікарні, і в газеті сусіда по палаті побачив фото – це був репортаж про нового чемпіона Івана Силу. Фікса хутко одягнувся і, не зачинивши двері палати, вибіг.
 РОЗДІЛ 14, У ЯКОМУ З’ЯВЛЯЄТЬСЯ ІСТОРИЧНА ТАБЛИЧКА На честь великої перемоги доктор Брякус дав Іванові Силі два вихідні, а Іван не міг переносити байдикування. Але після історії з агентом таємної поліції вони з Міхою остерігалися з’являтися на людях. Один день Іван був дома, а тоді вирішив сходити на вокзал. Там його почали підкидати догори як чемпіона. Робітники дізналися про це з газети і розповіли начальнику пану Кривальському про досягнення Івана, а той навіть не знав, що чемпіон працює вантажником на залізниці. Відпрацювавши свою зміну, Іван повів хлопців на пиво, щедро пригощаючи їх за наймиліше у своєму житті вшанування. Наступного дня в коридорі біля дверей заступника начальника з’явилася елегантна табличка: «Тут працював чемпіон Республіки Іван Сила — гордість нашої залізниці».
 РОЗДІЛ 15, У ЯКОМУ АГЕНТ ФІКСА ВИКРИВАЄ АНТИУРЯДОВУ ЗМОВУ Фікса увірвався до кабінету капітана Миколайчика і розповів, що на нього вчинено замах і один з нападників – це Іван Сила. Миколайчик помітив, що у Фікси не було 2 зубів. Фікса доповів, що на вокзалі діє злочинне угруповання, яке займається контрабандою в особливо великих розмірах. Крадуть цілими ешелонами. Іван Сила очолює бойовиків, а доктор Брякус – їх шеф. Діють вони під прикриттям домашнього спортивного клубу, а там цілий склад зброї. Операцію по знешкодженню банди намітили на понеділок.
 РОЗДІЛ 16, У ЯКОМУ ТРАПЛЯЮТЬСЯ НЕСПОДІВАНІ ПОВОРОТИ Доктор Брякус обдумав план дій на рік. Після перемоги Івана Сили Брякусом стали цікавитися впливові організації, він уявляв яким буде його новий будинок у центрі столиці з написом «Спортивний клуб доктора Брякуса». Він мав поговорити з Іваном про подальшу співпрацю і запросив того в неділю поїхати в ресторан за місто. Вони їхали в авто по горах, для Івана це була перша поїздка на машині. Брякус був в гарному настрої, обіцяв Івану підвищити оплату в два рази. А Іван хотів розповісти про пригоду з  таємною поліцією, але раптом автомобіль став некерований і їхав просто на скелю.
РОЗДІЛ 17, У ЯКОМУ ДОДАЮТЬСЯ НОВІ НЕПРИЄМНОСТІ Іван опритомнів в лікарні й дізнався, що Брякус загинув. Він страждав і згадував їх історію знайомства. До палати зайшов Фікса і звинуватив Силу в убивстві Брякуса, він готовий був везти Івана до в’язниці, але лікарі заборонили. Біля палати Івана тепер чергували двоє поліцейських. Іван Сила швидко оклигував. Але через загибель Брякуса він до всього збайдужів, навіть втратив апетит. У такому пригніченому стані його й було допроваджено до в’язниці, за звинуваченням… у смерті свого наставника. Хоча всі розуміли, що звинувачення безпідставне, але Івана не відпускали. Але поліцейське управління так легко не здавалося і вирішило змінити обвинувачення. Вести цю скандальну справу було доручено старшому слідчому Бенцику.
РОЗДІЛ 18, У ЯКОМУ З’ЯВЛЯЄТЬСЯ ЩОДЕННИК ДОКТОРА БРЯКУСА Старший слідчий Бенцик проводив допит Івана. Іван доводив, що суперечок з Брякусом не мав. Але слідчий повідомив, що авто було навмисне пошкоджене і головний підозрюваний Іван. Іван задумано почухав потилицю. У цього прокурора дивна логіка. Хіба не Брякус зробив його чемпіоном? Хіба не розповідав він дорогою про їхні грандіозні плани? Хіба не він збирався з понеділка подвоїти йому платню? Тепер же зі смертю наставника Іван опинився знову на вулиці. — Вона була вигідна конкурентам Брякуса, — спокійно відповів Іван. — І взагалі, який дурень влаштовує аварію, якщо сидить поруч з водієм? Бенцику повідомили, що брат Брякуса приніс його щоденник і той вийшов.
РОЗДІЛ 19, У ЯКОМУ МІХА ГОЛЯК ПІДКИДАЄ СЕНСАЦІЮ Міха Голий думав як витягти Івана з в’язниці і завдяки жебраку Бідьоську, який був колись журналістом, придумав план звільнення друга. Міха Голий звернувся до журналістів і повідомив, що чемпіон Республіки сидить у в’язниці. Журналіст вхопився за сенсацію і почав розслідування.
РОЗДІЛ 20, У ЯКОМУ АГЕНТУ ФІКСІ ПРОПОНУЮТЬ ПОДАТИ У ВІДСТАВКУ В поліції після новин в газеті, що вони арештували чемпіона, бо він переміг Магдебурга почалося з’ясування обставин. З щоденника Брякуса було зрозуміло, що той гарно відносився до Івана, і знайшлися свідки, які бачили Магдебура біля машини Брякуса перед аварією. Тому Фіксу, який звинуватив Івана хотіли звільнити, але обмежилися доганою. А коли генерал дізнався, що Іван – хлопець з села (що селюк переміг їх Магдебура), було вирішено все ж не закривати справу, за Івана призначили 50 тисяч застави.
РОЗДІЛ 21, У ЯКОМУ ІВАН СИЛА ПОТРАПЛЯЄ НОВУ НЕВОЛЮ Звістка про величезну суму застави спантеличила і Міху, і Івана, і працівників вокзалу. Тож Іван і далі сидів у камері. Згодом за нього внесла заставу екстравагантна вродлива пані- Мадам Бухенбах. Вона повідомила, що Іван буде працювати у «Цирк БУХЕНБАХ» мінімум рік, щоб відробити суму застави. Бухенбах сподівалася, що Іван стене новим козирем їх цирку. А так як Івану не було куди йти, і у вязницю він не хотів повертатися, то погодився на умови Аделії Бухенбах.
Частина друга
 РОЗДІЛ 22, У ЯКОМУ ІВАН СИЛА ПОЧИНАЄ НОВЕ ЖИТТЯ Іван Сила вперше потрапив до цирку і з дитячим захопленням дивився на те, що виробляють його нові колеги (імпресаріо Пандорський, акробат Фандіго, повітряна акробатка Рената, танцівниця Мілка, карлик Піня (якого мавпочка скубла за волосся)). Зала була також в захваті від виступів. Коли вистава закінчилася, глядачі гучними оплесками проводжали артистів, Іван не міг повірити, що йому аплодуватимуть так само. А мадам Бухенбах повідомила, що він боротиметься з глядачами за гроші і він не має програвати. Силі тут же згадався бій із Велетом, який заробляв собі на хліб таким жорстоким способом. Він був не у захваті від такої перспективи…
РОЗДІЛ 23, У ЯКОМУ ІВАН СИЛА ВИГАДУЄ ПЕРШИЙ НОМЕР Іван не міг заснути, згадував рідний дім, мамині галушки, бій з Велектом. Раптом йому згадалося, як він носив на собі дітей з їхньої вулиці. Тоді на нього залізала купа малечі, і він нагадував ведмежа, яке обліпили бджоли. А що як винести на манеж усіх артистів цирку? Ця ідея сподобалася і мадам Бухенбах. На плечах у Івана був акробат Фандіго, Рената і Мілка, а карлика Піню Іван посадив собі на долоню. З такою пірамідою Іван навіть пройшовся через увесь манеж. Як не дивно, ніхто не впав. Усім номер сподобалося, окрім карлика Піні, якому здалося, що його навмисно образили. Піня затаїв образу на Івана.
 РОЗДІЛ 24, У ЯКОМУ АГЕНТ ФІКСА ЗНАХОДИТЬ СПІЛЬНИКА Фікса прийшов у цирк, подивитися на того, хто зіпсував йому кар’єру.  З усіх циркачів агентові припав до вподоби лише карлик. Фікса вирішив познайомитися з карликом Пінею, їх об’єднувала ненависть до Івана. Фікса повідомив карлику, що проти Івана порушена карна справа, але для арешту не вистачає доказів. Піня мав слідкувати за Силою і доповідати про все поліції. Карлик сумнівався, але коли Фікса пообіцяв ще й винагороду відразу ж погодився.
РОЗДІЛ 25, У ЯКОМУ ОГОЛОШЕННЯ ІНКОЛИ ПРИНОСЯТЬ КОРИСТЬ Мадам Бухенбах лютувала, з їх цирку викрали  найкращого рисака, а сторож як завжди спав… Тепер постановка номерів була під загрозою. Мадам Бухенбах наказали подати оголошення про пошуки сторожа і коня. На свій виступ Іван Сила запросив старих друзів. З директрисою він домовився, що вони сядуть на вільні місця, а як ні — то й постоять. Іван хвилювався, він мав показати новий номер – він виходив на арену із залізним прутом на плечах, на якому висіло по двоє людей з кожного боку. Далі на очах глядачів Іван згинав залізяку у форму серця. Публіка шаленіла. Після виступу Голий повідомив, що знає хто викрав коня – це одноокий циган Монці. До нього і пішли разом з Іваном.
РОЗДІЛ 26, У ЯКОМУ МІХА ГОЛИИ ПОЧИНАЄ ПРАЦЮВАТИ Монці не мав вибору і повернув коня, сказавши, що той сам до нього прийшов. Мадам Бухенбах була щаслива, Міха Голий запропонував свою кандидатуру на посаду сторожа. І мадам Буденбах погодилася, Голому та Івану виділили окремий вагончик, де жив старий сторож Василь.
РОЗДІЛ 27, У ЯКОМУ ІВАН СИЛА МІНЯЄ ОРІЄНТАЦІЮ До Івана в цирк навідався вуйко Микульця, який повідомив, що вдома все нормально, але дізнавшись, що його Маруся вийшла заміж Іван засмутився. Іван попросив передати Марусі срібного перстня, а батькам грошей. Міха не зрозумів причину зажури Івана, і сказав, що потрібно радіти свободі. І сказав, що оженитися не проблема, Мілка погодилася навіть вийти за Івана. Вона дивилася на нього якось по-особливому, і від цього тілом розливався тривожний щем. Іван закохався тепер уже в Мілку.
РОЗДІЛ 28, У ЯКОМУ З’ЯВЛЯЄТЬСЯ НАЙВИЩА ПЕРСОНА Мадам Бухенбах нервувала, на їх виступ мав прийти сам Президент. Іван з Міхою навіть придумали новий номер. Президент Республіки з дитинства любив цирк, і вирішив влаштувати собі маленьке свято. Іван Сила показував новий номер. Він вганяв у дошку велетенські цвяхи долонею. Один сміливець із зали теж спробував повторити це, але лише забив собі руку. Потім Сила взяв дошку в руки і витягав гігантські цвяхи… зубами. Президенту сподобався цирк «Бухенбах», тож він вирішив сфотографуватися на пам’ять з Іваном і сказав, що того чекає велике майбутнє. Мадам Бухенбах була щаслива і теж сфотографувалася з Президентом. Через тиждень Іван отримав розкішний конверт із написом «Адміністрація Президента». У ньому було фото, на якому Президент тиснув йому руку. На звороті писало: «Іванові Силі, котрий прославляє Республіку. З вдячністю». Це був почерк Президента.
РОЗДІЛ 29, У ЯКОМУ ВСІ ПОГРОЖУЮТЬ Одного вечора Іван побачив, що карлик Піня б’є свою мавпу, тому він сказав, що відтепер тварина буде жити з ним. Карлик лютував, пішов до мадам Бухенбах і сказав, що Іван викрав його мавпу. Звісно Буденбах не повірила карлику, і той бачачи що йому нічого не лишається розповів, що Іван сидів у в’язниці. Мадам Бухенбах аж кипіла, вона все знала, адже це вона вносила заставу. Вона наказала не розпускати плітки і вигнала Піню. Після цього карлик, ще більше ненавидів Івана. Мадам Бухенбах хряснула дверима. Вона мала свої причини для лютування, Після візиту Президента справа проти Івана Сили була закрита і вона отримала свої 50 тисяч назад, але тримала це в глибокій таємниці. По-перше, заставою вона прив’язувала Івана Силу до свого цирку. А по-друге, гроші зайвими ніколи не бувають.
РОЗДІЛ 30, У ЯКОМУ ІВАН СИЛА ЗБИРАЄТЬСЯ ЗА КОРДОН Цирк «Бухенбах» виїжджав на гастролі по Європі! Перед відїздом Піня і Фікса зустрілися, Фікса обіцяв провести спецоперацію в Баварії. Всі циркачі збирали речі, Іван дізнався про трагічну долю батьків Мілки. Вони були повітряними гімнастами і розбилися під час виступу на очах у Мілки. Тому Мілка не піднімається під купол, а стала танцівницею. Іван вибачився перед Мілкою, він не знав цю історію і пообіцяв ніколи її не ображати.  
РОЗДІЛ 31, У ЯКОМУ МАДАМ БУХЕНБАХ ДОБИВАЄТЬСЯ СВОГО ЛИШЕ НАПОЛОВИНУ На гастролях Іван показував новий номер – на нього клали величезну кам’яну брилу і два сміливці били її двома молотами. Зала була в захваті, аж на третьому десятку ударів камінь розсипався. Іван встав, обтрусився і підняв догори руки. Аделії Бухенбах запропонували, щоб Сила поборовся з найсильнішою людиною Баварії за високий гонорар. Мадам Бухенбах потрібно було переконати Івана Силу взяти участь у поєдинку. Вона спокусливо одяглася, нафарбувалася, і коли Іван прийшов до неї почала його спокушати і запропонувала поборотися з найсильнішою людиною Баварії. Іван же зарікся боротися на сцені, але коли Аделія зачинила двері на ключ він згадав про Мілку, він не міг її зрадити. Іван сказав, що буде боротися заради неї, тому йому потрібно відпочити. Розчарована мадам Бухенбах допила пляшку сама.
РОЗДІЛ 32, У ЯКОМУ ОДИН ІЗ ВЕДМЕДІ МУСИТЬ ПОСТУПИТИСЯ Всі чекали «Грандіозний бій двох ведмедів». Виявляється, не тільки Іван Сила мав таке прізвисько, але й гордість Баварії — сам Бієр-Мієр, який ніколи не програвав. Уже під обід дістати квиток у цирк «Бухенбах» було неможливо. Іван тренувався, згадуючи науку Брякуса. Він не дуже хвилювався, адже, попри свою силу, ніколи себе борцем не вважав. Тому програти німецькому силачеві не було би для нього образливо. Міха намагався давати Івану поради як поводити себе на ринзі. Бієр-Мієр був вищим, зате Сила був ширшим у плечах. Поєдинок почався, німець переважав Івана у всьому, Іван лише встигав ухилятися від ударів. Нарешті Бієр-Мієр також притомився. Натомість Іван вперто чекав свого шансу, приберігаючи силу. І коли світло прожектора потрапило просто в очі Баварському ведмедеві, Сила звалив суперника на землю. Зала оніміла, а далі піднялася з місць і стримано зааплодувала. Це були оплески поваги. Іван Сила отримав міжнародне визнання. Івана вітала циркова трупа, фотографували журналісти. Ця перемога змінила ставлення Сили до боротьби на арені. Він почав тренуватися і по можливості навіть брати уроки. Бо одне діло — гнути залізо, а зовсім інше — перемагати таких же силачів, як і сам.
РОЗДІЛ 33, У ЯКОМУ СМЕРТЕЛЬНИЙ НОМЕР ВІДБУВАЄТЬСЯ СЕРЕД НОЧІ Агент Фікса був у розпачі, тепер Іван був національним героєм і всі вчинки, спрямовані проти нього, будуть розцінюватися як дії проти Республіки. Тому Фікса повідомив карлику, що звільняється, аби діяти проти Сили. (Насправді Фікса мав великі проблеми на роботі).Піня і Фікса домовилися діяти вночі. Вони облили цирк і вагончик Івана бензином, але завдяки Пандорському пожежа не вдалася. Пандорський дав по голові Піні і зв’язав у своєму вагончику.
РОЗДІЛ34, У ЯКОМУ ПАНДОРСЬКИЙ ПРОВОДИТЬ ВИХОВНУ РОБОТУ Карлик опритомнів і Пандорський почав його допитувати. Піня зізнався, що ненавидів Силу, бо той забрав його мавпочку, а підпал цирку – ідея таємної поліції.  Піня вирішив усе звалити на Фіксу. Піня благав нічого не розповідати мадам Буденбах, Пандорський погодився, але Піня не міг більше нічого затівати проти Івана і цирку. Мадам Буденбах вирішила, що бензином їх облили конкуренти, тому цирк «Бухенбах» почав збиратися в дорогу.
РОЗДІЛ 35, У ЯКОМУ ІВАН СИЛА СТАВ НА ЗАХИСТ ТВАРИН Іван був у захваті від гастролів, адже побачив багато міст. Але найбільше враження на нього справило море, яке він уперше побачив в Іспанії, воно нагадувало йому рідні гори. Мадам Буденбах одного разу покликала Івана і запропонувала взяти йому участь у кориді. Івана тішило, що іспанці вважають його найдужчою людиною Європи і він погодився. Стадіон ревів як несамовитий. Для Івана Сили вибрали найбільшого бика. Костюма тореадора для Івана не знайшли, тому Іван накинув червоний плащ просто на голі плечі. Бик відразу кинувся на Івана, навіть зачепив йому бік. Сила скинув з себе плаща, в якому він плутався, і відкинув подалі шпагу. Люди не розуміли як він боротиметься з розлюченою твариною. Коли бугай кинувся на Івана він схопив його за роги. Іван і щосили крутнув управо і в руках парубійка залишилися… роги. З голови конаючої тварини дзюркотіла кров. Івану запропонували забрати свою здобич, але Іван сказав, що не звик пожирати суперників. Цілий вечір він провів з Мілкою на морі, заспокоюючись після найнеприємнішого у своєму житті бою.
РОЗДІЛ 36, У ЯКОМУ ІВАН СИЛА ВИКОНУЄ БАЖАННЯ КОРОЛЕВИ Цирк об’їхав пів-Європи, візиткою цирку став Іван Сила, який дивував усіх своїми номерами. Коли чутки про нього пішли світом, британці захотіли побачити цього неймовірного силача і на своєму фестивалі. Найбільший цирк Лондона був наповнений ущерть.На виставі була сама англійська королева. Іван з легкістю виконував свої номери: «Залізне серце», витягування цвяхів з дошки, розбивання кувалдами каменюки на грудях, «Зуби мамонта», «Залізний ніс». Насамкінець парубійко на шиї зігнув залізничну рейку. Шокована публіка не шкодувала долонь. Королева поманила Івана до себе, він поцілував їй руку. Королева запропонувала Силі поборотися з уславленим боксером Джебсоном. Поєдинок мав відбутися на цирковій арені. Публіка була схвильована. Мадам Буденбах пообіцяла Івану списати 50 тисяч застави, якщо він виграє. Джебсон був дебелим чорношкірим чемпіоном Британії з боксу і кумиром молоді. Англійців неприємно вражало, що Івана Силу почали називати найсильнішою людиною Європи. Тому вони все влаштували так, аби цей парубійко поїхав з Британії осоромленим. Адже всі знали, що Іван Сила — не боксер. Правилам боксу Івана вчив ще доктор Брякус. З того часу він лише кілька разів тренувався з боксерами. Почався бій, удари Джебсона сипалися на Іванову голову. Сила тільки прикривався кулачиськами. Коли ж Джебсон боляче вдарив його в печінку, а далі в брову, Іван вилаявся і ударив у відповідь. Негр відлетів на кілька метрів і непорушно застиг. Лікар оглядав Джебсона, потім його на ношах винесли з цирку… А на Івана полетіли прокльони. Суддя попросив Івана зняти рукавиці, впевнившись, що у його руках нічого не було його визнали переможцем. Правиця, якою було завдано останнього удару, була тріснутою. Англійська королева покидала цирк розчарованою.
РОЗДІЛ 37, У ЯКОМУ АГЕНТ ФІКСА НАРЕШТІ ПРОЯВЛЯЄ ПРОФЕСІЙНІ ЯКОСТІ Звістка про те, що Джебсон залишився інвалідом і вже ніколи не вийде на ринг, викликала в Британії бурю. Цирк «Бухенбах» негайно переїхав до Франції. Іван Сила знову присягнувся, що не боротиметься на арені, Івану було шкода Джебсона, бо його кар’єра закінчилась. Сила замкнувся у собі. Коли до нього підійшли молодики і запропонували випити пива він пішов за ними і втрапив у пастку. Четверо чоловіків з залізяками почали його гамселити, вони мстили за Джебсона. Івана вже добивали, коли Фікса, що слідкував за ним, вирішив втрутитися. Фікса теж отримав по голові, але його крики привернули увагу людей, які викликали швидку.
РОЗДІЛ 38, У ЯКОМУ ЛІКАРСЬКА ДОПОМОГА БУВАЄ НЕОДНОЗНАЧНОЮ Іван був у лікарні, мадам Бухенбах просила лікаря Фрасьє врятувати Івана. Іванові Силі проломили голову, й операція була складна. Хірурги навіть замінили перебиту кістку на металеву пластину.  Невдовзі Іван прийшов до тями і швидко одужував. Цирк «Бухенбах» оголосив канікули, а палата Івана перетворилася в міні-цирк. Мілка з Ренатою його доглядали, Голий розповідав анекдоти, Пандорський з Фандіго забезпечували охорону, мавпочка робила масаж і зачіску. Мадам Бухенбах не вилізала з кабінету мсьє Фрасьє. Між ними зав’язалися відносини. Коли Мілка опинялася з Іваном на самоті, вона брала його за руку і віддано дивилася у вічі. Між ними виникало щось більше, ніж дружба, і це вже помічали всі. Агент Фікса лежав в лікарні поверхом нижче, після пережитого він назвав себе проповідником Фікусом…
РОЗДІЛ 39, У ЯКОМУ АМЕРИКА Є АМЕРИКОЮ Цирк Буденбах відправився в Америку. Іван Сила тепер виступав у римському шоломі з пишним пір’ям, аби про всяк випадок убезпечити себе від випадкового удару в травмоване місце. Його знали, впізнавали, зупиняли на вулицях, просили автограф. Одного разу якийсь американець запропонував Івану будь-які гроші, якщо він виживе після наїзду його авто.  Іван отримав 5 тисяч, від наїзду автомобіля він ніяких ушкоджень не отримав. А після цього цей номер вони повторили і в цирку, публіка була в захваті.
РОЗДІЛ 40, У ЯКОМУ КАРЛИК ПІНЯ МУСИТЬ ВИБИРАТИ Цирк гастролював Америкою. Одного разу під час виступу карлика Піні, коли Беня знову почала його скубти на арену вибігла маленька пані й почала лупцювати Беню своєю сумочкою. Ця пані Клокі всадовила очманілого Піню в свою машину і повезла на ранчо її батьків. Клокі теж була малого зросту, вона сказала, що довго не могла знайти собі чоловіка і запропонувала одружитися з нею. Піня обіцяв подумати.
РОЗДІЛ 41, У ЯКОМУ ПОСТАЄ ПИТАННЯ ПРО НАЙСИЛЬНІШУ ЛЮДИНУ СВІТУ Великі гастролі Америкою добігали кінця. Всі вже порядно занудьгували за домівкою. Іванові майже щоночі снилися мамині галушки, мамалига з бринзою та вареники з сиром. Вони з Мілкою тепер багато часу проводили разом. Іван запропонував їй серце і руку. Згодом Іванові принесли запрошення на вечерю в ресторані «Самурай» від пана Тосіко Хамацурі. Йому запропонувати бій за звання найсильнішої людини світу з японцем Пацаку Макурі, якого називали «Чорною горою». Японські корпорації мали заплатити 150 тисяч переможцю і 50 тисяч — переможеному. Іван погодився.
РОЗДІЛ СОРОК ДРУГИЙ, У ДОМУ НАРЕШТІ ВСТАНОВЛЮЄТЬСЯ ІСТИНА Мадам Буденбах лютувала, що він прийняв пропозицію без неї, тому Іван запропонував їй 3 частину виграшу. Поєдинок за звання найдужчої людини світу викликав неймовірний ажіотаж. У розкішний спортивний палац набилася купа кореспондентів. В Японії не мали жодного сумніву, що Пацака Макурі стане світовим чемпіоном. Іван не хвилювався, адже за великим рахунком він нічого не втрачав: або отримає сто п’ятдесят тисяч, або п’ятдесят. На відміну від Пацаки Макурі, якому головне було звання переможця, слава Івана не цікавила. «Чорна гора» справді виявився горою, у півтора рази більшою за Івана. Тільки горою м’яса. М’язами це було назвати важко, адже вони практично не мали форми. За японськими правилами перемагав той, хто виштовхає суперника за коло. Вони почали боротися, бій був довгий, борці вже втомилися. Коли японець черговий раз спробував виштовхнути Івана, той встиг ухилитися і  Макурі вилетів за коло. Японці схопилися за голови. «Чорну гору» довго не могли підняти на ноги, бо він добряче потовкся до лави. Іван роздавав автографи і приймав вітання.
РОЗДІЛ ОСТАННІЙ, У ЯКОМУ НІЧОГО НЕ ЗАЛИШАЄТЬСЯ, ЯК ПОПРОЩАТИСЯ З Америки цирк «Бухенбах» відпливав уже не в повному складі. Піня вирішив одружитися з Крокі і залишився в Америці. Подорож до Європи тривала кілька днів, і в один із вечорів мадам Бухенбах зібрала циркачів у своїй каюті вищого класу. Іван з Мілкою сказали, що одружаться і підуть з цирку. Жити вони планували в горах, бо Іван  скучив за маминими галушками… Мадам Буденбах мало не плакала, вона сказала, що їх  цирк припиняє існування на вершині своєї слави. Вона прийняла пропозицію лікаря Фрасье, який чекав ї у Франції. А також Буденбах вирішила подарувати свій автомобіль Івану і Мілці. Фандіго і Рената могли продовжувати виступати, і користуватися цирковим майном.
 ІСТОРИЧНА ДОВІДКА
 Іван Фірцак народився у червні 1899 року в українському селі Білки на Закарпатті.
За неймовірну силу отримав прізвисько «Кротон». Чемпіон Чехословаччини з важкої атлетики та боротьби. Чемпіон Європи з культуризму. Вісімнадцять років був артистом чехословацького цирку. Побував у шістдесяти чотирьох країнах, дивуючи всіх неймовірною силою. Виграв чимало поєдинків з відомими борцями світу. Після програшу українському силачеві Кротону чемпіон Британії з боксу Джон Джексон викинувся з вікна.
З рук королеви Англії Іван Фірцак отримав шолом і пояс, оздоблені золотом та діамантами. Американська преса називала його найсильнішою людиною XX століття. Після одного з боїв переніс важку операцію, під час якої йому замінили частину черепної кістки на золоту пластину. Але Кротон і далі продовжував свої знамениті виступи.
На початку сорокових років повернувся на Закарпаття з дружиною Руженою Зікл, повітряною гімнасткою «Герцферт-цирку». Подружжя мало восьмеро дітей. Старший син Іван став чемпіоном України з боксу в середній вазі.
 У 1948 році він був засуджений за «український буржуазний націоналізм». У концтаборах відсидів вісім років. Це була одна з причин, чому за радянських часів ім’я Кротона не афішувалося. Помер знаменитий силач у 1970 році в рідному селі Білки. У народі його прозивали Іваном Силою.
1. Де працював Іван Сила?
2. Коли і де Іван продемонстрував свою силу?
3.Продовжи речення: Іван Сила зміг підняти і втримати над головою штангу  вагою …..кг.
4.Коли про Івана Силу почали говорити. Знайди і прочитай цей розділ.
5.Як Іван потрапив у цирк «Бухенбах»?
6.Як Іван Сила вигадав перший номер? Чи сподобалася ця ідея мадам  Бухенбах?
7.Знайдіть і прочитайте уривок про «Грандіозний бій двох ведмедів». Чим він закінчився?
8.Хто підпалив цирк мадам Бухенбах?
9.Яке бажання англійської королеви виконав Іван? Чим закінчився поєдинок Івана з боксером Джебсоном?
10.Коли Іван Сила повернувся на Закарпаття? Прочитай про його подальше життя у історичній довідці.


Немає коментарів:

Дописати коментар